10 ноември 2008

Проказа разяжда Западния Парк

Софийският Западен парк е неразрвино свързан с моя живот. Като дете там съм отрасъл, там съм се научил да карам колело, там съм тичал по поляните, там съм замерял катериците с камъчета, там сме прекарвали цели следобеди с баба и малкото ми братче. В днешното съвремие там разхождам хучето си всеки ден и се възхищавам на най-хубавия (според мен) парк в София, в който в някои моменти съвсем лесно можеш да забравиш, че си в парк и се намираш сред гората в някоя планина......

На фона тази прекрасна представа са Западния парк, седи реалността... а именно че живеещите е кв. Фаултета изсичат дърветата в гората за да се отопляват през зимата, а на "случйно" появилото се свободно място построяват къщи.

Този проказен ръкв от квартала, който по принцип има за северна граница ул. Суходолска навлиза в парка от няколко години без на никой от общината това да му прави впечатление. Изключително ясно си спомням как преди 10 години там нямаше нито една къща, а само едно заведение в гората, където ходеха новобогаташи с мерцедеси...

Може на някой да му прозвучи смешно, но тази част на парка се носи с прозвището "Шеруудската гора", понеже циганите сновят из парка с каруците си или без тях и доста честичко има случаи на нападнати и ограбени граждани. Майка ми на пример.



на тези снимки съм се опитал илюстративно да покажа, че циганския квартал се е доближил вече съвсем близо до главната алея. 160 метра е опасно малко разстояние, когато става въпрос за безопасността на децата ни.




Хората от кв. Западан парк отдавна вече избягват да посещават парка, или го правят само когато са в компания (за повече сигурност). Това ли е спокойния живот на един европейски гражданин.




Защо никой не коментира незаконните строежи на циганите? Защо никой не коментира незаконното изсичане на гората в парка? Защо в парка няма охрана (конна полиция например), както би трябвало да бъде? Защо в парка няма осветление по глвните алеи и защо нощно време парка се превръща в място опсно за живота...

Извинявам се, че използвам този термин, обаче циганите са изкрали обсолютно всички пейки в парка, абсолютно всички чешмички, и са отнесли голяма част от детските катерушки или поне тези, които са от желязо... Водят животните си на паша (не само коне). Най-големия парк в европейската столица София се превръща в селски обор..

Мисля, че няма нужда от коментар съсипването на парковете и градинките в централната и жилищната част на града (всичко вече е застроено до пръсване), Но такова безхаберие и към парковете простно е непростимо.

Може на времето София да се е славел като най-зеления град, но от скромния ми опит мога да споделя, че това изобщо не е така. Най-мръсният може би да, но зеленото вече доста трудно се намира.

Нека дойде нашия градоначалник и да види какво се случва лятно време по останалите градинки - гъмжи от деца и майки, че чак не може да се разминеш. Но това не е защото те са много, а защото наистина няма градинки вече, няма място, няка къде да си разходиш детето или кучето.

Е като съм почнал бих искал да помоля: Майки, след като разходите децата си, след вас и вашите деца оства една огромна свинщина, много ви моля не учете младото поколение на свинщина. Мястото на памперсите и опаковките от зрънчо не е на тревата!!!"

1 коментар:

Stoyan Kochev каза...

Да-а-а и от КОСМОСА се вижда свинщината около гетото. Но те са иЗБИРАТЕЛИ и имат пРАВА. А-а, ЗАДЪЛЖЕУНИЯта ли? За тях имат шапка невидимка. В края на краищата не е виновен някой, че е наръфал баницата. Всеки народ си заслужава управниците и съдбата. Съдбата на българина явно е да бъде грабен, пребиван и убиван.