04 юли 2007

PENTAX и CARL ZEISS

Ровех си се из нета и разглеждайки разни обективи попаднах на Carl Zeiss Distagon T* 15mm f3.5 за 35мм SLR системата на CONTAX. Направи ми силно впечатление, колко много неговите характеристики приличат на SMC PENTAX A 1:3.5 15mm. Даже направо са еднакви, освен външността разбира се, въпреки че и външността си прилича до някъде. Поприпомних си малко за историята на пентаксовия вариант, която започва през 1975 година с появата на М42 вариант на обектива под името SMC TAKUMAR 1:3.5/15. Говори се че, този такумар е разработван заедно с дистагона на цайс от един и същ екип (т.е съвместно от пентакс и цайс) и че двата обектива са били сложени един до друг в една витрина на едно изложение в германия. Според различни източници това е първият обектив в който се използва т.нар асферична леща - изключително полезна при екстремно широкоъгълните обективи. Формулата на този обектив се оказва толкова сполучлива, че PENTAX пускат няколко негови наследника, повечето от които без асферичната леща, а Carl Zeiss правят варианти за Yashica/CONTAX и Rollei байонет (съответно Y/C DISTAGON 15mmF3.5 и Rollei QBM DISTAGON 15mmF3.5), а също произвеждат и вариант за Lieca (R) с името Super Elmar 15mm F3.5.

Според този японски сайт дори NIKON имитират този обектив със своя Nikkor 15mm 1:3.5. Ето поредица от няколко снимки на тези обективи, които намерих в интернет за сравнение:


SMC TAKUMAR 1:3.5/15


Carl Zeiss Distagon T* 15mm f3.5


един от K байонет вариантите SMC PENTAX A 1:3.5 15mm


Leica Super-Elmar-R 15mm f/3.5, произведен от Carl Zeiss (на практика идентичен с Distagon T* 15mm f3.5 с изключение на външния дизайн и просветлението). Това не е единствения обектив на лайка, който по един или друг начин се свързва с PENTAX :)


Nikkor 15mm 1:3.5 Ai


Ровейки си за Carl Zeiss, днес съвсем случайно попаднах на новината, че Цайс щели да пуснат свои обективи и с К байонет, също както за Никон преди време, което много ме радва, макар и да не ме касае особено, тъй като е известно на всеки в какъв ценови диапазон се движат обективите на Цайс по принцип.

Няма коментари: